fredag 17. oktober 2014

Blogg som verktøy for læring

Som det står i Opplæringsloven under formål, skal vi gi våre elever opplæring som gjør dem kapabel til å delta og bidra i samfunnet, både slik samfunnet er nå og i fremtiden. Dette krever at vi som lærere gir dem de ferdighetene, holdningene, verktøyene og den kunnskapen som kreves for å bli "gangs" mennesker.

 Men hva vil det si å være et "gangs" menneske? Verden forandrer seg kjappere, nye jobber kommer til og mange tradisjonelle yrker faller bort. Våre elever vil møte en annen verden som voksen enn vi gjør. Så hvilken kunnskap bør våre elever sitte igjen med etter endt skolegang?

En av de største forandringene er vel Internett? All verdens kunnskap ligger bare noen søkeord unna og vi kan klikke oss inn til hvilke som helst informasjon. Våre elever trenger ikke pugge og
memorere kunnskap? Men må vel heller få kunnskap om hvordan de skal finne og bruke informasjon og kunnskap ( her kommer også nettvett og kildekritikk inn, uten at jeg skal gå inn på det her).

Link til bilde
 Om man ser dette i lys av digitale ferdigheter, tolker jeg det til at vi som lærere da må selv holde oss faglig oppdatert og se potensialet i hvilke læringsplattformer som er tilgjengelig. Ta for eksempel blogg. De fleste elever på mellomtrinnet og opp leser flere ulike blogger hver dag, bare der kan man ( om innholdet er rett) bruke blogg i skolen som mengdetrening i lesing.

Videre kan blogg på skolen brukes som et ledd i prosjekter på skolen, der elevene i grupper, som klasse eller enkeltvis lage blogginnlegg om temaer som interesserer dem. Ved å ha et potensielt publikum stimulerer man kanskje også  skrivelysten ekstra mye? Blogging kan også brukes som et læremiddel der man deler og bruker informasjon fra andre klasser. Ofte kan medelever forklare noe enklere enn læreboka?
 Dette er selvfølgelig bare noen av måtene å bruke blogg som verktøy for læring, kanskje du som leser har flere gode forslag? Del gjerne :)

2 kommentarer:

  1. Lenke til ei side om blogging i norsk: http://www.vgskole.no/teachers/norsk/generelt/blogging.php

    SvarSlett